02-02-08

Het zeilschip

De bouw van mijn schip werd in 1970, door de scheepswerf "Gebroeders Michot" in Thuin,  volbracht.  De werf was gespecialiseerd in de bouw van binnenschepen, maar de geringe afmetingen van de sluizen, die bij aflevering, op de Samber moesten doorvaart worden; lieten de werf niet toe om zich aan de evolutie naar steeds grotere schepen, aan te passen.

Er moest naar andere constructies uitgekeken worden; Zo kwam het inzicht om jachten te bouwen en ik was de eerste om daar op in te gaan. Ik heb het mij nooit beklaagd. De arbeiders op de werf waren zeer bekwaam in staalconstructie en de rondingen van het schip bleken snel de perfectie te evenaren.

Gedurende mijn tochten legde "Williwaw" meer dan 300.000 zeemijlen af zonder noemenswaardige averij. Ik breng met genoegen hulde aan zijn ontwerper Louis Van De Wiele en aan de bouwers uit Thuin.

Het schip werd door de vrienden van het Nationaal Scheepvaart Museum aan het museum geschonken, maar daar bleek geen budget aanwezig om "williwaw" te onderhouden. De stad Antwerpen schudde de last van haar weg en leende het zeilschip aan de STAB met als doel: het schip door hen te laten varen en te onderhouden.

Ik was misnoegd over deze regeling, omdat ik dacht dat het schip zou bewaard worden zoals het was en zodoende zou getuigen hoe en met welke uitrusting de verschillende tochten tot een goed einde gekomen waren.

Vandaag ben ik echter tevreden geworden omdat het schip prachtig onderhouden is en met zorg voor een bredere bemanning is aangepast. Mijn vroeger schip komt een sociaal nut tegemoet en geeft aan jongeren de gelegenheid om met een bekwame leiding de zeilsport te beoefenen.

15:31 Gepost door Willy de Roos in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de roos, willy de roos, williwaw, willy, station polaire |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.