18-03-08

Bedenkingen over het angstgevoel

 

Vrees is het natuurlijk gevoel dat het besef van een gevaar verwekt. In deze zin is het angstgevoel nuttig en het is nodig haar aan te nemen als een logisch en zinvol gebeuren.

 

De angst aannemen is van groot belang voor de bescherming van de fysische en intellectuele integriteit van hem die de vrees aanvoelt. omdat zij hem van een onberedeneerde schrik beschermt.

Ik spreek van ondervinding: de lange dagen van onrust in het pakijs en de woeste stormen in de zuiderse zeen hebben mij in gevaar gebracht en angst doen voelen. Maar omdat ik de vrees nooit als een irrationele manifestatie heb beschouwd, heef zij nooit mijn capaciteit van denken en handelen in het gedrang gebracht.

 

Aldus heb ik de vrees voor angst nooit aangevoeld en gevrijwaard van deze eerste stap naar de paniek, heb ik steeds met een ongestoord gemoed de gepaste beslissingen kunnen nemen.

 

Soms hoor ik van de ene of andere zeggen dat hij van niets schrik heeft. Dat doet mij glimlachen. Enkel een onbewuste kan zo iets verklaren. De oorsprong van eventuele gevaren is te veelzijdig om met zekerheid te kunnen omstreden worden.

 

Gevangen in het pakijs onder de geweldige druk van het kruiend ijs, hoe zou men de vernietiging van het schip kunnen verhinderen en hoe zou men zich dan zeker voelen om er levend uit te komen. Enkel de serene aanvaarding van het normale angstgevoel kan U toelaten om in de geestelijke kalmte, de beste overleving mogelijkheden in te zien en te volbrengen.

 

De radeloosheid die meestal voorkomt als het gevolg van een onvoorzien schrikaanjagend gebeuren, dood met meer zekerheid dan het gevaar zelf. Denk eraan: het vreesgevoel is groter in het donker, omdat het mogelijk gevaar niet zichtbaar is.

 

Kortom, aanvaard het angstgevoel als een normaal gebeuren. Vermijd zoveel als mogelijk, de plotse vreesaanjagende situaties, door een diepgaande studie van uw voornemen.

 

Willy de Roos.

 

 

 

 

17:05 Gepost door Willy de Roos in web, algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.